+359 889 07 77 08; +359 889 91 65 27 morion.eood@gmail.com

Кварцит

Кварцитът е тенденция сред най-известните архитекти и дизайнери, благодарение на цветното и визуално разнообразие, което предлага, както и благодарение на общото си визуално възприятие. Подобен, но не идентичен с естетиката на мрамора, кварцитът е метаморфна скала, съставена главно от кварц. Някои кварцитни плочи са непрозрачни, други са полупрозрачни , а трети отново комбинират и двете характеристики в една плоча или секция.

Висока устойчивост на кварцита

Кварцитът е тенденция не само заради впечатляващата си красота. Този естествен камък има  високи индекси на устойчивост на абразия, петна и химически агенти, които са подобни на техническия камък, с тази разлика че кварцитът издържа и на топлинни промени, докато при употребата на техническия камък има ограничения. Ето защо, освен че е красив естествен материал за облицоване на помещения, той се справя отлично и върху кухненски плотове.

Кварцитът е един от най-твърдите и по-универсални естествени камъни. Освен че запазва свойствата си почти непроменени във времето, неговият естествен вид и уникална красота правят кварцита все по-популярен избор сред тези, които търсят естествен камък.

Кварцитът често се бърка с кварц поради сходното му име, но те са два различни камъка. Кварцовият композит е изкуствен камък, за разлика от кварцита, който е естествен камък, образуван от пясъчник в земята, изложен на интензивна топлина и натиск с течение на времето.

Що се отнася до използваемостта, кварцитът е естествен камък с почти неограничени приложения. Използва се широко в подови настилки, стенни облицовки, бани, кухни и камини. Издържа добре на интензивен трафик и тежки метеорологични условия.